Alap:
Darált marhahús, de készíthetjük sertés, vagy darált pulykahúsból is. Itt most nem említem az egyéb, hús nélküli megoldásokat, de az is sorra kerül majd. A hús mennyisége attól függ, hány személyre készítünk szendvicset. 1 kg húsból kb. 6-8 húspogácsát készíthetünk, a mérettől függően. Kell bele tojás, 1 kg húshoz 1 db. Zsemlemorzsa: annyi, hogy ne legyen nagyon nedves a hús. Ezt az elkészítés közben érezni fogjuk, de pár evőkanállal. Só, bors és itt jön a lényeg, hogy fantáziánktól függően bármit belepakolhatunk: fokhagyma, chili-szósz (Erős Pista), pirospaprika, bármilyen őrölt, szárított fűszerek, aprított hagyma, ketchup, mustár, worchester szósz (ami egy erősen fűszerezett, csípős mártás, Angliában már 250 éve készítitk; némely szupermarketben biztos kapható), sajt… szóval, ami éppen van otthon, nem kell félni a kísérletezéstől.

Nézzük tehát konkrétan:
Vegyük a darált húst (1 kg) és tegyük egy nagyobb vágódeszkára.Lapítsuk el.Üssük rá a tojást és szórjuk meg a kiválaszott összetevőkkel, fűszerekkel (a zsemlemorzsa még várhat).Ezt dolgozzuk össze, de vigyázzunk, a tojás ne folyjon szét!Addig gyúrjuk, míg a fűszerek és a tojás teljesen eloszlottak.Ismét lapítsuk el és szórjunk rá zsemlemorzsát, kívánt mennyiségben.Gyúrjuk megint össze és formáljunk egy nagy gömböt.Ezt kissé lapítsuk el és vágjuk 8 részre. Formáljuk a darabokat gömbökké.Kissé lapítsuk el és süssük meg, vagy grillezzük őket. Serpenyőben, kevés olajon (csak a serpenyő alján legyen, és ne álljon az olaj) mindkét oldalukat kb. 5-8 percig süssük, közepes lángon.
Le is fagyaszthatjuk őket. Ekkor csomagoljuk sütőpapírba a húsokat, de úgy, hogy ne érjenek össze. Végül tegyük zacskóba, majd a fagyasztóba őket.

Forrás: 5perc.hu