Michael Steven Bublé 1975. szeptember 9-én született Burnaby-ben (British Columbia, Kanada). Egész életében Vancouverben élt, 2003-as debütáló albuma óta 9-szer (2008-ig) utazta körbe Földet. Édesapja halász, nagyapja vízvezeték-szerelő. Két lánytestvére van, Brandee és Crystal (színésznő). Felesége, pedig a híres argentin színésznő Luisana Lopilato, akit 2011. március 31-én vett feleségül.

Korai évei

A szülei Michaelt kiskorában sokszor hagyták a nagypapa felügyelete alatt, amikor ők dolgoztak. Itt ismerkedett meg a kis Michael a standard jazz dalokkal, amik nagy hatással voltak rá, ellentétben édesapja Who és Led Zeppelin albumaival. Hamar kiderült, hogy Michaelnek jó érzéke van a zenéléshez és az énekléshez.

„Fiatalkoromban a nagypapám volt a legjobb barátom. Ő volt az aki a jazz egész világának ajtaját kinyitotta előttem, amit látszólag az én generációm mellőz. Habár én szeretem a Rock ’n’ Rollt és a modern zenét, valami varázslatos dolog történt, amikor először hallottam a Mills Brothers-t. A szöveg nagyon romantikus volt, olyan valóságos, éppen olyan dal, amit a nagypapám nekem szánt. Ez volt az a pillanat, amikor láttam a jövőmet. Énekes akartam lenni és tudtam, hogy ezt a fajta zenét akarom énekelni.”

Ezután nagyapja biztatta, hogy tanulja meg azokat a dalokat, amiket ő annyira szeret.

Michael szorgalmasan tanulta a dalokat és 16 évesen elkezdett bárokban énekelni. Részt vett több kanadai tehetségkutató versenyen, amiket meg is nyert. A következő években további sikereket könyvelt el zenei karrierjében. Elvisként fellépett a Red – Rock – Diner – Showban és énekelt a Forever Swing musical revüben. 1996-ban a Death Game egyik és az X-akták két epizódjában szerepelt. Egy sor független lemezt adott ki: First Dance, Babalu, Dream. Az egyiket nagyapjának ajánlotta. Bublé és Eric Cormack a Here’s To Life filmhez írt zenét és ezért 2001-ben 2 Genie-Award díjra jelölték.

Még ebben az évben Brian Mulrony (akkori kanadai miniszterelnök) felesége kezébe akadt Michael egyik független albuma. Mulronynak és feleségének tetszett Michael zenéje, ezért meghívták őt leányuk esküvőjére énekelni, ahol már a zeneipar is képviseltette magát. Mulrony bemutatta Bublét az akkor már többszörös Grammy-díjas producernek, David Fosternek. Foster lemezszerződést ajánlott Michaelnak, miután meghallgatta, ahogy énekli a Mack The Knife (Bobby Darin) című dalt.

Az első nagylemez

Michael 2 évig készítette első albumát olyan nagy producerekkel, mint David Foster (Barbra Straisand, Celine Dion, Josh Groban) és Humberto Gatica (Elton John, Destiny’s Child, Michael Jackson). Michael harcolt lemezkiadójával, mert a kiadó azt akarta, hogy változtassa meg a nevét. De Michael nem hagyta magát:

„Teljesen kikészültem a lemez készítése közben. Sokáig dolgoztam azon az albumon, nem láttam a családomat. Ezen a ponton sokszor fel akartam adni. Nem akartam eladni magam. Ezért azt mondtam: Elég! A következő nap megkérdezték, hogy kigondoltam-e már egy új nevet. Én azt mondtam: Ha garantálni tudják, hogy az új névvel egy millió lemezt fogok eladni, akkor nevet változtatok. Erre azt felelték, hogy nem tudjuk garantálni. Akkor maradok Bublé. – mondtam.”

Michael maradt Bublé és 2003-ban megjelent első albuma, ami a saját nevét viselte. Az album olyan klasszikus dalokat tartalmaz, mint a Fever, The Way You Look Tonight, For Once In My Life, Moondance, You’ll Never Find Another Like Mine, How Can You Mind A Broken Heart. Az első album nagy siker volt Kanadában, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában. Kannadában bejutott a Top 10-be, Ausztráliában pedig első lett a toplistákon. Világszerte 3 millió példányban kelt el az album.

Michael még 2001-ben szerepelt a Totally Blonde (Óvakodj a szöszitől) című filmben és mivel Michael sikeres énekesnek számított első stúdióalbuma kiadása után, ezért megjelentették a Totally Bublé című albumot (Michael engedélye nélkül), amely azokat dalokat tartalmazza, amiket Michael énekelt a filmben.

2003-as év végén kiadott egy karácsonyi albumot Let It Snow címen. A címadó dal nagy siker volt az ausztráliai toplistákon. 2004 elején megjelent a Come Fly With Me című DVD+CD, amin egy élőben felvett koncert látható. 2004-ben Bublé énekelte a Pókember 2 betétdalát. Szintén ebben az évben megnyerte a Juno-Awards A legjobb új tehetség díját és jelölték még a legjobb album kategóriában is, de azt elvesztette Sam Roberts ellen.

It’s Time

Michael Bublé második nagylemeze, az It’s Time nagyobb siker volt mint az előző. Világszerte a lemezeladások élvonalába került. A Billboard Jazz listáját 80 hétig vezette. Olyan dalok szerepelnek az albumon, mint a Feeling Good; Quando, Quando, Quando; Save The Last Dance For Me; How Sweet It Is; You Don’t Know Me; Song For You; I’ve Got You Under My Skin. Az első kislemez a Feeling Good, a második a Home, a harmadik a Save The Last Dance For Me és a negyedik a Song For You volt. Az album tartalmaz egy saját dalt, amit Michael Alan Changgel és Amy Foster Gilliesszel írt. Ez a dal a Home. A dal hatalmas siker volt. A slágerlisták első helyen tanyázott Amerikában, Nagy-Britanniában és Olaszországban.

2005 novemberében megjelent a Caught In The Act DVD+CD.

Call Me Irresponsible

A Call Me Irresponsible című album 2007. április 30-án jelent meg. Az albumról Michael ezt mondta:

„Az én megjegyzéseim a szerelemről. Számomra a palástolatlan érzelmek jelentik a legnagyobb különbséget ezen az albumon és ez annak köszönhető, hogy a dalok nagy részét élőben vettük fel a stúdióban.”

Most is Frank Sinatra a legfőbb inspirációja, a címadó felvétel az ő repertoárjából való. A korongról kiemelhetjük Leonard Cohan dalának az I’m Your Man-nek az átdolgozását és Mel Tormé örökzöldjének, a Comin’ Home Babynek a Boyz II Mennel rögzített változatát, illetve Ivan Linsszel készített bossanova duettet Eric Clapton Wonderful Tonight című slágeréből. Szintén kiválóan sikerült a már számtalan átdolgozást megért Always On My Mind és az elsőként megklipesített szerzemény az Everything. A másik saját szerzemény, a Lost, ami a 2 kislemez volt az albumról. Kiadták még kislemezen a Me And Mrs. Jones, Comin’ Home Baby (Frank-Popp-Remix volt hallható a rádiókban) és az It Had Better Be Tonight című dalokat. Miután megjelent Michael harmadik nagylemeze 2(!) éven át turnézott. 2009 júniusában megjelent egy újabb koncert dvd-je, Michael Bublé Meets Madison Square Garden, amiért 2010-ben Grammy-díjat kapott.

Crazy love

2009. augusztus 31-én adták ki a Haven’t Met You Yet című dalt, ami Michael negyedik albumának, a Crazy Love-nak az előfutára volt. A Crazy Love album Amerikában október 9-én, világszerte pedig október 16-án jelent meg. A Haven’t Met You Yet és a Hold On című dalokat Michael Amy Fosterrel és Alan Changgel írta közösen. Michael az All I Do Is Dream Of You és a Stardust című dalokban együtt énekel a Naturally 7-vel. (A Naturally 7 Michael Crazy Love turnéján is részt vesz.) Bublé a Baby (You’ve Got What It Takes)” című dalt Sharon Jonesszal és a Dap-Kingsszel együtt vette fel.
2010. október 25-én megjelent a Crazy Love album speciális változata, a Crazy Love – Hollywood Edition. Az album tartalmazza a Crazy Love album összes dalát, 5 dal élőben felvett változatát, illetve 3 új dalt, amik közül a Hollywood saját szerzemény. A dalnak Michael a társszerzője, ami görbe tükröt mutat Hollywoodnak, csakúgy mint a dalhoz készült videoklip.

Fél évszázadnyi swing

Amellett, hogy Michael remekül érzi magát a stúdióban, miközben megszületnek az új felvételek, az igazi élményt mégis a színpad jelenti számára:

„Egyszerűen imádok emberek előtt állni.”- magyarázza. „Nagyon fontos, hogy kapcsolatba legyél a közönségeddel. Kifizették a belépti díjat, azt akarom, hogy jól szórakozzanak. Ha sírni, nevetni, táncolni vagy kiabálni szeretnének akkor tegyék nyugodtan, amit csak akarnak. Az én dolgom, hogy elvarázsoljam őket.”

Gyakran mondják, hogy a világ minden tehetsége nem ér fel a motivációval, az elhivatottsággal és az egész életen át tartó elkötelezettséggel a művészet és a karrier iránt. A 32 éves énekesben azonban szerencséjére ötvöződik a tehetség és a munkamorál egyaránt. Michael számára a zenélés sohasem az üzletről szól, akinek szárnyaló lelke, lebilincselő humora, magabiztossága és karizmája, arra késztette a New York Timest, hogy így írjon róla: „Egy előadó, aki teljesen otthon van a színpadon.

„Michael nemcsak megtanulta a swing stílust.” – magyarázza Foster. „Megéli a dalokat. Fiatalos energiával tölti meg őket. Egyszerre lesznek erősek és lágyak, valami olyasmi, amit még sohasem hallottam azelőtt. Az a remek benne, hogy akkora repertoárra tett szert mostanra, amivel akár ötven évig is nyugodtan eléldegélhet.”

Fél évszázadnyi swing. Ennél többet kívánni sem lehetne.

 

Írta: Barabás Edina (2007)
Utoljára frissítve: 2011. 06. 18.

A Fél évszázadnyi swing bekezdés a Nők Lapja Café egyik cikkjéből való.