Luna Piena, 2007, május 30 – 05:23, Korongozó

Michael Bublé neve ismerősen csenghet a jazzrajongóknak, de talán nemcsak nekik. A 31 éves vancouveri előadó 2003-ban robbant be a köztudatba saját nevével fémjelzett albumával.
Egy brit-kolumbiai halász fiaként, olasz származású zenerajongó nagyapjának köszönhetően ismerte meg a fiatal Michael olyan előadók dalait, mint Frank Sinatra, Bobby Darin, Dean Martin, Ray Charles vagy épp Elvis Presley, akiket azóta is példaképének tart.

„Tudtak énekelni, tudtak táncolni és tudtak játszani. Szórakoztatóművészek voltak. Azt hiszem, ez mostanára már egy letűnt művészet. – fogalmaz Bublé, aki hét évvel ezelőtti felfedezéséig bárokban és szállodákban énekelt. A debütáló lemeze hozta meg számára a nemzetközi ismertséget, 2004-ben pedig megnyerte a Legjobb új tehetségnek járó Juno-díjat.

A Billboard jazz listáin is helytálló énekes legújabb sorrendben hetedik lemeze (ha a stúdió albumokat nézzük, csupán a harmadik) 2007. áprilisában jelent meg Call me irresponsible címmel.

Diszkográfia:
2003 – Michael Bublé(CD)
2004 – Come fly with me (CD/DVD)
2004 – Let it snow (CD)
2005 – It’s time (CD)
2005 – Home (CD)
2005 – Caught in the act (CD/DVD)
2007 – Call me irresponsible (CD)

A tizennégy dalt tartalmazó vadonatúj korongon szerepel saját szerzemény is (Everything), de ahogy már megszokhattuk Michealtől a feldolgozásokkal sem fukarkodik. Ismerős lehet a Me and Mrs. Jones című dal vagy az Always on my mind című klasszikus.
Két duett is helyet kapott a korongon, az egyiket a Boyz II Men-nel közösen adja elő (Comin’ home baby), míg a másik a brazil énekes-zeneszerző, Ivan Lins-szel énekelt Clapton sláger, a Wonderful tonight.

A két Grammy jelöléssel és 11 millió eladott lemezzel büszkélkedhető Bublé saját bevallása szerint is arra törekedett, hogy megmutassa a világnak, mennyit fejlődött az elmúlt években.
Bublé lemezét egy romantikus vacsora háttérzenéjeként tudnám leginkább elképzelni, hiszen a dalok egytől egyig a szerelemről szólnak, a hangszerelés pedig időtlen és klasszikus.
És bár az I’m your man-t szívesebben hallgatom Leonard Cohen összetéveszthetetlenül mély hangján, amely kiemeli a dalban rejlő sötét bujaságot, azért nem véletlen, hogy Bublét fiatal kora ellenére Frank Sinatra méltó követőjének tartják.
A Call me irresponsible a címével ellentétben korántsem meggondolatlan. Nagyon is tudatos, mint egy palack vörösbor a legnevesebb termelők
legjobb évjáratból. Elegáns és korhatár nélküli.
Akik pedig élőben szeretnék hallani kedvencüket, idén sort keríthetnek rá, ugyanis az amerikai turné után Michael Bublé Európába látogat.
2007. október 10-én kezd Hollandiában, Rotterdamban, majd néhány német (Hamburg, Berlin, Düsseldorf, München, Stuttgart) és olasz (Padova, Mantova, Róma, Firenze, Milánó) koncert után, Svájcban és Franciaországban megpihenve az Egyesült Királyságban fejezi be december 4-én Londonban erre az évre európai körútját a kanadai előadó.

(2007-05-27)