A vancouveri halászcsaládból származó, olasz felmenőkkel rendelkező, 1975. szeptember 9-én született Michael Bublé a gyermekkorában nagyszülei lemezeit hallgatta, elsősorban Frank Sinatra dalait. Az énekesi pályáján is főként Sinatra repertoárja inspirálja.
Az elmúlt évtizedekben a szvingzene Kanadában is a rétegstílusok közé szorult vissza, így sokáig tartott, amíg Bublé eljutott a bárokban való fellépésektől a kis, független kiadótól kapott lemezszerződésig (első albumát 1996-ban adta ki), és onnan a világhírnévig. Brian Mulroney, az egykori kanadai miniszterelnök a felesége kérésére 2000-ben felkérte őt, hogy énekeljen a lányuk esküvőjén. Ez nagy ugródeszka volt neki. Multinacionális kiadónál (Warner Bros. Records) 2003-ban megjelent első nagylemezével hódította meg a világot, és a következőből már több mint ötmillió példány talált gazdára.

Crooning
Michael Bublé az úgynevezett crooning stílusban alkot, a negyvenes-ötvenes évek szving- és sanzonsztárjait idéző előadók világában. Többnyire popstandardokat énekel, nagyzenekarral a háttérben. Hangját a nagyzenekaros, dzsesszes hangszerelés teszi kerekké.

Call Me Irresponsible
Minden kiadványát beleszámítva már a 11. hanghordozója került a boltokba április 30-án, Call Me Irresponsible címmel. Az énekes nem változtatott a bevált recepten: a kortárs popzenét ötvözi a szvinggel. Továbbra is Frank Sinatra a legfőbb inspirálója, a címadó felvétel az ő repertoárjából való. A korongról kiemelhetjük Leonard Cohen dalának, az I’m Your Man címűnek az átdolgozását, Mel Tormé örökzöldjének, a Comin’ Home Babynek a Boyz II Mennel rögzített változatát, vagy az Ivan Linsszel készített bossanova duettet Eric Clapton Wonderful Tonight című slágeréből. Szintén kiválóan sikerült a már számtalan átdolgozást megért Always On My Mind és az elsőként megklipesített új szerzemény, az Everything című. Bublé a rétegstílusból vezető zenei vegyületet alkotott, amit alátámaszt az a tény, hogy az előző albumához hasonlóan ezúttal is olyan háttéremberekkel dolgozhatott, akikkel nem sűrűn találkozunk réteg stílusbeli kiadványokon: például a keverési munkálatokat David Foster és Humberto Gattica végezte.

Siker
A Call Me Irresponsible világszerte az eladási listák élvonalában tanyázik, jelenleg ez a legkelendőbb hanghordozó a földkerekségen: az USA-ban és Németországban feljutott a csúcsra, Nagy-Britanniában a második hely volt a legjobb pozíciója. Az óriási kereslet részben annak köszönhető, hogy a rádióállomások túlnyomó többsége (leszámítva a szvingre is specializálódottakat) a szvingzenét, vagy a szvingbe hajló felvételeket, így aztán Bublé repertoárját is ignorálja, ezért a stílus és az énekes rajongótábora kénytelen saját magát ellátni hallgatnivalóval.

Jelentőség
Michael Bublé jelentősége abban rejlik, hogy felfrissítette a szvinget, dalai hovatovább egyre jobban megállják a helyüket a popszerzemények között, ebből eredően a közeljövőben minden bizonnyal sok rádióállomás dönt úgy, hogy felvételei mégis beférnek a zenei kínálatukba.

Puha József
2007-06-01
jazz.music.hu